Van 0’en en 1’tjes naar wind en regen

Dagelijks maakt Weerplaza miljoenen weersverwachtingen voor locaties in de hele wereld. Voordat de weersverwachting een feit is, is er heel wat gebeurd. De verwachting van Weerplaza is namelijk een optelsom van meerdere weermodellen, waarneemsystemen, statistiek en de kennis van ons meteorologenteam.

Satellietfoto’s, radarbeelden en bliksemdata uit allerlei landen komen elke 5 tot 15 minuten bij Weerplaza binnen en geven aan waar het regent, sneeuwt, onweert en waar het bewolkt is. We verwerken dit, samen met de wereldwijde metingen van waarneemstations, elk uur van de dag tot een analyse die het weer van nu aangeeft.

Voor de weersvooruitzichten maakt Weerplaza gebruik van meerdere weermodellen, die ieder op hun eigen wijze uitrekenen wat het weer gaat worden voor later op de dag, morgen en de komende dagen. Met behulp van gedetailleerde verificatie hebben we bepaald welk weermodel in welke situatie tot de beste resultaten leidt. In combinatie met statistische nabewerkingen ontstaat zes keer per dag de best denkbare weersverwachting voor elke plek in de wereld.

Dit proces gaat geheel automatisch met behulp van grote databases en snelle computers. Miljarden 0’en en 1’tjes worden dagelijks verwerkt tot een goed te begrijpen en gemakkelijk te benutten set van weersverwachtingen.

Continue controle en verbetering

Daar waar gewenst, kan ons meteorologenteam nog extra kwaliteit toevoegen. Door de weersontwikkelingen te bewaken en de sterke en zwakke punten van de weermodellen te kennen, is de meteoroloog in staat om de puntjes op de i te zetten en zo een optimaal weeradvies te leveren. Bovendien is de meteoroloog in staat om uit de grote berg van weersgegevens de juiste krenten te pakken die van belang zijn voor de gebruiker. Op deze wijze is Weerplaza in staat om tot duidelijke informatie te komen en om kundig te adviseren en alarmeren, daar waar dat gewenst is.

Toch werken we nog dagelijks aan het verbeteren van onze verwachtingen. De hoeveelheid data die beschikbaar is neemt nog steeds in rap tempo toe. Samen met nieuwe wiskundige analysetechnieken en snellere verwerking door de groeiende rekenkracht van computers, kunnen onze R&D-mensen de weersverwachtingen nog steeds verder verbeteren. De focus ligt daarbij op de cruciale eerste 12 uur van de weersverwachting. Stortregens, zwaar onweer, windstoten, sneeuw en ijzel, hebben grote invloed op het functioneren van de samenleving. Met nieuwe technieken verwachten we, binnen afzienbare tijd, de weermodellen nog beter te kunnen laten aansluiten bij het weer van nu. Daardoor kunnen we beter adviseren en hebben bedrijven en instanties meer tijd om te anticiperen.

Samenwerken met Weerplaza betekent mee voorop lopen in de ontwikkelingen op meteorologisch gebied.

data-priva2

Priva levert klimaatcomputers voor kassen en gebouwen. Daarmee wordt het groeiklimaat, maar ook de energiebehoefte gestuurd. Nauwkeurige verwachtingen van temperatuur, straling en buien zijn daarbij cruciaal.

data-energie

Wij leveren waarnemingen en verwachtingen aan diverse energiebedrijven. De prognose van de energieproductie en behoefte is sterk afhankelijk van het weer. Afhankelijk van de vraag leveren wij de informatie op maat.

data-bouw

Al vele jaren is Infoplaza bij uitstek de bron voor alle bouw autoriteiten om te bepalen of er wel of niet gewerkt kan worden. Zo maken Technisch Bureau Bouwnijverheid, UWV en vakbonden gebruik van onze data.

Informeren welke data we u kunnen leveren? Neem contact op

Alle gegevens beschikbaar

Alle informatie die wij tonen op Weerplaza, Verkeerplaza en OVplaza kunnen wij ook in vorm van ruwe data leveren. Of het nu gaat om verwachtingen voor energiebedrijven, bouwbedrijven of de media, wij kunnen uw vraag met de beste kwaliteit in data invullen.

We maken gebruik van zeer veel verschillende bronnen, die we ook zorgvuldig selecteren. Een aantal van onze databronnen zijn KNMI, ECMWF, EUMETSAT en NOAA. Op basis van deze brondata maken wij onze eigen verwachtingen. Enerzijds kunnen we hierdoor onze kwaliteit goed bewaken en anderzijds maakt het ons ook flexibel richting onze klanten. Wij kunnen niet alleen het eindproduct afstemmen op uw wensen, maar ook de weerelementen 100% afstemmen op uw doeleinden.

Meer weten over onze aanpak? Neem contact op met onze adviseurs.

Wij regelen het voor u

Infoplaza kan voor uw bedrijf allerlei mooie services en tools samenstellen. Toch is het soms gewoon handiger om de ruwe data te ontvangen, zodat u de gegevens via uw eigen software kunt benutten. Infoplaza doet daar niet moeilijk over. We leveren u graag de data die u nodig heeft, en meer. Op deze wijze kunt u goed inschatten welke mogelijkheden er zijn en waar nog winst valt te behalen.

Infoplaza levert de data bij voorkeur in XML format. Dat maakt gebruik voor veruit de meeste gebruikers flexibel. Infoplaza is echter een service bedrijf, dus schroom niet om uw specifieke wensen door te geven.

Indien u geïnteresseerd bent in wat Infoplaza voor u persoonlijk kan betekenen, neem dan alstublieft contact op met ons. We kunnen dan samen het juiste pallet aan services samen gaan stellen; specifiek voor uw bedrijf.