Meteorologen en IT-specialisten van Infoplaza assisteren bij de ontwikkeling van een waarschuwingssysteem in Ghana. De risico’s voor bewoners bij heftige regenval zijn momenteel erg groot. Heftige buien in het gebied kunnen een enorm risico met zich meebrengen voor de lokale bevolking.
Een relatief kleine rivier kan in een bijzonder korte tijd veranderen in een gevaarlijke stroming die alles op zijn weg meeneemt. Door bewoners tijdig te waarschuwen voor een aankomende overstroming door middel van de ontwikkeling van een nieuwe en gratis ‘Flash Flood Forecast App’ worden de eerste stappen gezet voor de veiligheid van deze mensen.

Bekijk het filmpje over het project en de Flash Flood Forecast App:

Een bijzonder maatschappelijk project
Er waren voordat het project begon nog geen specifieke regenradar en buienplanner data beschikbaar. Toch heeft Infoplaza geen moment getwijfeld om aan dit bijzondere project mee te werken. De speciaal ontwikkelde regenradar en buienplanner hebben de meteorologen en IT-specialisten speciaal ontwikkeld voor Ghana, maar kunnen in de toekomst wereldwijd een oplossing bieden bij verschillende vraagstukken. Het voorspellen van overstromingen hangt samen met veel verschillende factoren in het gebied. Hiervoor is het noodzakelijk om complexe data te analyseren, combineren en aan te passen om het gewenste resultaat en accurate informatie te kunnen bieden. Deze data zal gebruikt worden in de nieuw te ontwikkelen Flash Flood Forecasting App die gratis beschikbaar zal worden voor de lokale bevolking. Het maatschappelijke project is een samenwerking tussen enkele Nederlandse experts op het gebied van weer en hydrologie, waaronder Royal HaskoningDHV, 3Di en Infoplaza.