De winter van 2017-2018 is de klimaatboeken ingegaan als vrij zacht. Toch waren er genoeg koude perioden en een enkele keer sneeuwde het ook flink. IJzel is ons deze winter bespaard gebleven gelukkig. Zacht weer moet echter niet verward worden met amper werk voor de gladheidsbestrijding. Juist een opwarmend klimaat kan leiden tot extra veel strooiacties, aldus Infoplaza.

December en januari waren zacht, februari en maart koud

Het zachte karakter van deze winter kunnen we geheel op het conto schrijven van december en januari. December was met een gemiddelde temperatuur van 4,9 °C ruim een graad zachter dan normaal. Januari eindigde met 5,6 °C zelfs in de top tien van zachtste januarimaanden in ruim een eeuw. Op 24 januari werd in Woensdrecht met 14,7 °C de landelijke hoogste temperatuur van deze winter gemeten. In een groot deel van het land werden die dag maxima van 13 tot ruim 14 °C genoteerd.

Het contrast met februari was dan ook groot. Februari was niet alleen uitzonderlijk zonnig en droog, maar met een gemiddelde temperatuur van ca. 0,7 °C ook 2,6 °C kouder dan normaal. Ook de eerste dagen van maart verliepen zeer koud.

In totaal werden in De Bilt 44 vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C) geregistreerd, tegen een langjarig gemiddelde van 36. Maar liefst 23 van de 44 vorstdagen waren in februari en 11 in maart. Lange tijd zag het er naar uit dat de winter geheel zonder ijsdagen (maximumtemperatuur lager dan 0,0 °C zou verlopen). Het zeer koude winterweer eind februari en begin maart leverde lokaal echter vijf ijsdagen op rij. In De Bilt werden drie ijsdagen geregistreerd, normaal telt de winter er zeven.

Slechts twee dagen met forse sneeuwval

Sneeuw van betekenis viel deze winter vooral in december. Op 10 december veroorzaakte een storing die over het midden van Nederland trok in grote delen van Nederland 5 tot 10 cm sneeuw. Een volgende storing trok op 11 december noordoostwaarts. Deze zorgde in het westen en midden voor 10 tot 15 cm waardoor de sneeuwlaag daar op veel plaatsen aangroeide naar 15 tot 20 cm. Op de Veluwe kwam tijdelijk een sneeuwdek van meer dan 30 cm tot stand.

De sneeuwdagen betekenden dat er flink geschoven en gestrooid moest worden. Dat waren lange werkdagen, ook al stond de sneeuw goed in de weersverwachting. Ook in januari, februari en maart sneeuwde het af en toe, maar zelden leverde dat meer dan een paar centimeter op. Alleen op 3 maart viel er nog 3 tot 5 cm sneeuw in een zone van Venlo naar Hellevoetsluis en daar ten zuiden van.

Zachte winters, toch vaak strooien

Met de classificatie van zachte winter dringt al snel de conclusie zich op dat er ‘dus’ weinig gestrooid hoeft te worden. Die vlieger gaat echter niet op. Juist in ons opwarmende klimaat krijgen we meer gekwakkel waardoor het wegdek ’s nachts net wel of net niet onder het vriespunt zal komen. Bovendien regent het vaker zodat het zout ook vaak weer wegspoelt. De kans op een hoog aantal preventieve strooiacties neemt dus toe de komende tijd.

De ervaring leert dat we in Nederland juist tijdens echt koude periodes weinig hoeven te strooien. De winterperiode van eind februari liet dat ook zien. De koude en droge oostenwind liet de temperatuur amper nog boven het vriespunt uitkomen. De wegen sloegen wit uit en nergens was nog een druppeltje vocht te vinden. De strooiwagens konden heerlijk binnen de hekken blijven en her en der werd geschaatst.

Zodra de dooi toeslaat, begint het spel tussen waterdruppeltjes en ijskristallen weer, en wordt de kans op gladheid door bevriezing van natte weggedeeltes weer groter. Ergens komt er natuurlijk wel een omslagpunt. Indien de opwarming van ons klimaat nog tientallen jaren aanhoudt dan zullen de minima ook steeds vaker op ruime afstand van het nulpunt blijven, met als gevolg dat de risico’s op gladheid afnemen. Zover zal het de komende 5 tot 10 jaar echter nog niet komen, verwacht Infoplaza. Gladheidbestrijding blijft dus een taak die behoorlijk wat inzet zal vergen de komende winters.

Infoplaza aanwezig op Nationaal Gladheidbestrijdingscongres 2018

Op 19 april 2018 zal Infoplaza ook aanwezig zijn op het Nationaal Gladheidbestrijdingscongres in Nijkerk. Wij zullen hier zijn om onze dienstverlening in de gladheidbestrijding te demonstreren en wat wij kunnen betekenen voor de stakeholders binnen Gemeenten, Provincies en aannemers. Infoplaza houdt zich elke winter bezig met de bestrijding van gladheid voor bijzondere klanten. De basis van de gladheidbestrijding wordt gevormd door de jarenlange ervaring van onze meteorologen in de bewaking van gladheid. Zij controleren de verwachtingen en zorgen voor de juiste conclusies in uw persoonlijke dashboard. En kunnen u proactief waarschuwen bij onverwachte situaties.

Via het online (responsive) GladheidSupport dashboard streven wij ernaar dat u als gladheidsbestrijder met één oogopslag kunt zien of er kans is op gladheid. Met heldere weercodes, ziet u in uw persoonlijk dashboard of er gladheid wordt verwacht. Daarna heeft u met maximaal 2 klikken toegang tot alle details van het weer. Vanaf uw desktop, tablet of smartphone! Op de kaart ziet u de waarnemingen uit uw eigen GMS, gecombineerd met de verwachting voor dat punt. Niet alleen de weersverwachting, maar ook de verwachte condities op het wegdek. Dit doen we met ons state-of-the-art ‘coupling’ wegdekmodel. Ons gladheidsmodel kan voor iedere locatie in Nederland een berekening maken met als resultaat een gladheidsconclusie met gladheidssoort. Wilt u een stap verder en uw coördinatoren maximaal ondersteunen, dan kunnen wij ook de bewaking van het GMS voor u verzorgen.


Meer weten over onze oplossingen en gladheidbewaking?

Lees verder! Neem contact op