Vele olie- en gasbedrijven bereiden zich in de Golf van Mexico voor op de zware orkaan Harvey. Ook de scheepvaart heeft de nodige maatregelen genomen, want Harvey gaat voor onstuimige omstandigheden zorgen.

Harvey, zoals de orkaan door het National Hurricane Center in Miami genoemd is, ligt nu al boven de Golf van Mexico. De tropische cycloon is snel in kracht toegenomen in de afgelopen twee dagen en wordt nog zwaarder. Zaterdagmiddag komt Harvey aan land in de Amerikaanse staat Texas, maar dan zijn de problemen nog niet voorbij. Zeer waarschijnlijk maakt Harvey een draai om daarna opnieuw over het noordwestelijke deel van de Golf van Mexico te trekken. Uiteindelijk trekt de orkaan pas halverwege volgende week definitief Texas binnen en pas dan kan de impact van deze hurricane goed ingeschat worden.

Zwaarste in 12 jaar

Op het moment van schrijven, vrijdagochtend, is Harvey een orkaan van de tweede categorie (op de Saffir-Simpson orkaanschaal, die loopt van 1 tot 5). Er worden windsnelheden tot 140 km/uur gemeten, dicht bij het centrum (‘oog’) van de orkaan. De luchtdruk in het precieze oog van de orkaan is 967 hPa. De komende 24 uur neemt de kracht van de orkaan verder toe. Uiteindelijk zal Harvey rond 12.00 uur zaterdagmiddag, vlak voordat de orkaan aan land komt in de VS, een zware orkaan zijn van categorie 3, met windsnelheden tot 200 km/uur. De luchtdruk in het oog van Harvey zal dan gedaald zijn tot lager dan 950 hPa. Als Harvey als zware orkaan, categorie 3, aan land komt, is het de zwaarste orkaan die de VS aandoet sinds orkaan Wilma in 2005.

Zeer warme Golf van Mexico

Dat Harvey nu zo in kracht toeneemt, wordt veroorzaakt door ‘ideale’ atmosferische omstandigheden met daaronder een bijzonder warme zee. De afgelopen maanden is het zeer warm en zonnig geweest in het zuiden van de VS en ook boven de Golf van Mexico. Het zeewater heeft daardoor een temperatuur bereikt van 30 tot 32 graden. Deze hete ondergrond levert continu energie aan de cycloon waardoor Harvey nog steeds in kracht toeneemt.

Oliesector is nerveus

Bijna een derde van Amerikaanse raffinage sector ligt in de buurt van het pad van Harvey, zowel in het zuiden van Texas als de westelijke kust van Louisiana. Niet alleen de wind, maar ook de golven en de zware regenval kunnen voor een lagere productie zorgen of zelfs uitval van de productie. Op zee zijn de eerste platformen inmiddels geëvacueerd. Meer zullen volgen zodra de Harvey nadert. De olieprijs liep al iets op, en de gasprijs steeg nog sterker vanwege de toegenomen onzekerheid over de productie de komende periode.


Meer weten over onze zakelijke dienstverlening?

Lees verder! Neem contact op