Sinds 15 maart j.l. zijn alle 50 verkeerslichten in ‘s-Hertogenbosch voorzien van software om te communiceren met de app Schwung. De ‘slimme’ verkeerslichten signaleren fietsers die gebruik maken van de app en reageren daarop met aangepaste groentijden, zodat fietsers minder lang hoeven te wachten. 

Sneller groen met de app Schwung

De primeur van Schwung had de gemeente ‘s-Hertogenbosch al in november vorig jaar; toen werd het eerste ‘slimme’ verkeerslicht in de gemeente geïntroduceerd die communiceerde met de app. Sinds gisteren staat de teller van slimme verkeerslichten in de gemeente op 50 stuks. Goed nieuws voor fietsers in deze stad, omdat zij nu minder lang hoeven te wachten op een groen licht. De app werkt in principe als drukknop op grotere afstand en communiceert met de verkeerslichten via een GPS signaal en dataverbinding op de smartphone. De app probeert de verkeerslichten zo te regelen dat het licht voor fietsers op groen springt tegen de tijd dat je er bent of juist iets langer groen blijft als de fietser in aantocht is.

Schwung in ‘s-Hertogenbosch © Olaf Smit

Verdere uitrol in Nederland

Na de lancering in ‘s-Hertogenbosch zullen op termijn meerdere gemeenten volgen. In het hele land worden verkeerslichten al aangesloten op internet, daarnaast is Schwung winnaar geworden van de Smart Mobility Challenge 2017. Zodoende zal ook voor de gemeente Hilversum een proof of concept worden uitgevoerd. Naast Hilversum zijn er ook al gesprekken met andere gemeenten, waaronder Breda. Meer over Schwung? Beluister het item over de app op 3FM.

Schwung is beschikbaar in de Google Play Store en de Apple App Store.


Meer weten over onze mobiliteitsoplossingen?

Lees verder! Neem contact op