Op 8 oktober a.s. is het zover: de World Solar Challenge 2017 gaat van start in Darwin, Australië. Sinds 2014 is Weerplaza sponsor van het Nuon Solar Team, dat al jaren meedoet om de prijzen. Met onze weermodellen en expertise ter plaatse voor het bepalen van de strategie, heeft het Nuon Solar Team de afgelopen jaren geen race meer verloren. Tot dusver een zeer succesvolle samenwerking!

2017: Weerplaza ondersteunt vanuit de weerkamer

Waar de afgelopen jaren onze collega Noud Brasjen, meteoroloog en model-ontwikkelaar voor Weerplaza, meereisde naar Australië en voor de Sasol Solar Challenge richting Zuid-Afrika vloog, is dit de eerste keer dat Weerplaza ondersteunt vanuit Hilversum. Er heeft vooraf een uitgebreide kennisoverdracht plaatsgevonden en de weermodellen zijn geoptimaliseerd voor gebruik ter plaatse. Gedurende de race zal er dagelijks nauw contact zijn om de strategie voor de komende dag te bespreken. Inmiddels heeft het Nuon Solar Team in Australië de eerste tests al uitgevoerd, strateeg Jasper aan het woord:

Een korte terugblik: wereldkampioenen!

Noud Brasjen nam tijdens de vorige race in Australië plaats in de meteo-auto. Ter plaatse volgde hij het weer en hielp hij de juiste strategie te bepalen. Constant bezig zijn met hoeveel energie er binnenkomt, hoeveel energie kunnen we met het weer verwachten en hebben we genoeg energie om de snelheid nog wat op te voeren of moeten we gas terug nemen? De rol van het weer en het gebruik en interpretatie van de modellen zijn essentieel tijdens de race. Uiteraard is de creatie van Nuna voorafgaand aan de race een intensief en belangrijk proces, maar gedurende de race is daar niets meer aan te veranderen en gaat het vooral om de te volgen strategie. Overigens was ons YouW-Weerplaza Jongerenteam aanwezig bij de onthulling van Nuna 9.

noud-australie
Noud in de meteo-auto

“De rol van Nuna is tijdens de race eigenlijk secundair, de meteo-auto heeft een bepalende rol”

Gedurende de race in Australië was het bijzonder spannend tot het laatste moment. Nuna pakte op de vierde dag van de race de koppositie en heeft deze tot de laatste dag succesvol verdedigd, ondanks meerdere pogingen van Solar Team Twente om Nuna in te halen. De strategen wisten iedere poging te monitoren en af te wenden. Zo werd het Nuon Solar Team, samen met onze collega Noud, wereldkampioen! Een bijzonder knappe prestatie.

Hoewel er momenteel voor de World Solar Challenge 2017, die op 8 oktober a.s. van start gaat, enkele hordes genomen moeten worden (voor het laatste nieuws omtrent Nuna, klik hier). Hebben wij er vertrouwen in dat een nieuw wereldkampioenschap ook dit jaar weer kan worden behaald!


Meer weten over onze oplossingen voor energie?

Lees verder! Neem contact op