Dat het eind maart nog vriest is op zich niet zo bijzonder. Maar het heeft wel flinke gevolgen. Met name in de fruitteelt kan flinke schade ontstaan als knoppen die al uitkomen bevriezen. Als de bloesems bevriezen, gaan ze kapot en dan kan er geen bevruchting meer plaatsvinden. Dat leidt tot een lagere oogst.


Het laagje ijs op de fruitbloesems levert hele mooie plaatjes op. Hierbij een impressie van foto’s die wij ontvingen van Eddy den Dunnen.

Op dit moment staan sommige fruitbomen, met name de peer, al in de knop.

Om te voorkomen dat deze knoppen bevriezen en gewasschade voor een slechte oogst zorgt, worden de percelen beregend. Er ontstaat dan een laagje ijs om de knop. Als water overgaat van vloeibare naar vaste vorm, ijs dus, komt er warmte vrij. Die warmte wordt stollingswarmte genoemd. Hierdoor daalt de temperatuur nooit verder dan nul graden en de bloemknoppen bevriezen dan dus niet. Het werkt dus als een warme deken. Men moet wel continu water blijven toevoegen, zodat het stolproces blijft doorgaan, het ijs blijft aangroeien, zodat er steeds wat van die warmte vrij komt. Stop je met water toevoegen, dan zal de temperatuur weer verder dalen en bevriest de knop alsnog. Je kunt uiteraard wel stoppen als de temperatuur van de lucht boven nul komt. Het ijs rond de knop zal dan weer ontdooien.

Als op dit moment nachtvorst vermeld wordt in de weersverwachting, zijn de fruittelers alert. Ze gebruiken de meest actuele weersinformatie en zijn dan vaak bij de bomen te vinden met de telefoon in de hand.

Infoplaza helpt haar klanten deze maatregelen te treffen door zeer gedetailleerde weersinformatie en specifieke landbouwkundige adviezen. Wij leveren dit aan de eindgebruikers in samenwerking met diverse partners, waaronder Boerenbusiness.

"Met de informatie van AgroWeer kan ik optimaal bepalen wanneer ik moet beregenen om schade te voorkomen."

Eddy den Dunnen, fruitteler uit Fijnaart

Met Agroweer van Boerenbusiness ontvangt u alle belangrijke weersinformatie en mogelijke gevolgen voor uw werkzaamheden, toegespitst op uw percelen en gewassen. Een voorbeeld hiervan is ons weervenster. Met het weervenster per uur ziet u direct of u een behandeling kunt uitvoeren of niet. Simpel weergegeven in groen, oranje of rood. Dit geldt bijv. voor bespuiting onkruid of schimmel, werkzaamheden zoals inkuilen en voor het risico op nachtvorst.