Infoplaza en Arcadis, een wereldwijd opererende ontwerp- en consultancyorganisatie op het gebied van de natuurlijke en gebouwde omgeving, werken samen aan weersgerelateerde verwachtingen voor de duurzame energiemarkt. Door accurate korte termijn productievoorspellingen kunnen exploitatenten van windmolens en zonneparken hun zogeheten ‘onbalanskosten’ beter beheersen.

Goede verwachtingen cruciaal voor exploitanten

De klant heeft een groot financieel belang bij een zo nauwkeurig mogelijke voorspelling. Exploitanten geven dagelijks een prognose door van de hoeveelheid elektriciteit  die zij de volgende dag denken te gaan leveren per tijdseenheid van 15 minuten. Voor hetgeen ze meer of minder leveren brengt de netbeheerder onbalanskosten in rekening.

De samenwerking tussen Infoplaza en Arcadis is erop gericht om als één team te werken aan een zo hoog mogelijke nauwkeurigheid. Infoplaza brengt hierbij de meteorologische expertise en modellen in; Arcadis brengt expertise op het gebied van windenergie, data analytics en het netwerk in de internationale windenergiemarkt in.

Menno Bom, directeur Infoplaza: “Vanuit onze expertise in weer, richten we ons in de samenwerking met Arcadis op de best mogelijke weersverwachting voor de locatie en de hoogte van de windturbines. We maken hierbij gebruik van alle gerenommeerde Europese en wereldwijde weermodellen en het eigen hoge resolutiemodel. Uit analyses is gebleken dat deze input leidt tot de beste benadering van de productie- en geluidsvoorspellingen.”

Harm Albert Zanting, directeur Divisie Water & Milieu Arcadis: “Met deze samenwerking zetten wij een cruciale stap naar state-of-the-art productievoorspellingen voor een betere balans op het elektriciteitsnet. Dit is essentieel voor de integratie van meer duurzame energie. Wij onderzoeken de kansen om ook in andere markten onze dienstverlening aan klanten te versterken en te verbreden.”

Methodiek ook breder ingezet

Naast de inzet ten behoeve van de productievoorspellingen wordt de samen ontwikkelde methodiek ook ingezet voor een wereldwijd unieke innovatie van Arcadis: Geluidsverwachting.nl. Door de transitie binnen de energiemarkt komen er steeds meer windparken. Een belangrijk nadelig aspect bij de ontwikkeling hiervan is overlast door geluid. Deze app geeft omwonenden van windparken een zo accuraat mogelijke verwachting van het geluid bij hun woning. Na een succesvolle pilot in samenwerking met innogy en de omwonenden van haar Brabantse windpark Kattenberg-Reedijk is de app doorontwikkeld. Deze komt binnenkort beschikbaar in de app stores