Met de app Geluidsverwachting.nl won Arcadis afgelopen dinsdag de Award voor de Leefomgeving tijdens het Congres Geluid, Trillingen en Luchtkwaliteit (GTL).

Met de app geluidsverwachting.nl wil Arcadis de hinder van windturbines verminderen door in te spelen op de niet-akoestische factoren. Want deze factoren spelen in de hinderbeleving een belangrijke rol. De app biedt omwonenden een soort hyperlokaal weerbericht, maar dan voor het geluid en de slagschaduw van windturbines.

Omwonenden geven via de app eenvoudig dag en nacht hun eigen beleving van windturbines door. Wat deze methode uniek maakt, is dat de app loopt op continu aangeleverde real time state-of-the-art weersverwachtingen voor de berekening van de geluidsniveaus en de slagschaduw. De registratie van de locatie en de tijd van de melding samen met de weersomstandigheden leiden tot nieuwe en betere inzichten.

Deze helpen zorgen te verminderen en dragen bij aan meer begrip en onderling vertrouwen. Ook kan hiermee bij de ontwikkeling en exploitatie van windparken beter worden ingespeeld op de daadwerkelijke beleving en op de omstandigheden waaronder overlast optreedt.

"Dit is een mooie mijlpaal die hopelijk de inzet van de app in een stroomversnelling gaat brengen".

Erik Koppen, Senior adviseur geluid en windenergie Arcadis

Arcadis laat graag innogy Windpower en Infoplaza delen in dit succes.

Na een succesvolle pilot in samenwerking met innogy Windpower en de omwonenden van haar Brabantse windpark Kattenberg-Reedijk is de app doorontwikkeld. Infoplaza is verantwoordelijk voor de inbreng van de meteorologische expertise en de weermodellen waardoor de app een zo accuraat mogelijke verwachting van het geluid geeft.

Meer informatie over de app Geluidsverwachting.nl  op de site van Arcadis.

"Wij feliciteren Arcadis van harte met het winnen van deze Award en zijn trots dat de app met behulp van de input van onze weermodellen en ons eigen hoge resolutie model leidt tot minder hinder van windturbines".

Menno Bom, directeur Infoplaza

Meer informatie over de app Geluidsverwachting.nl kunt u vinden in deze video