Een nieuwe achtergrondkaart klinkt misschien niet zo spannend, maar dat is het wel! Een achtergrondkaart zit verweven in al onze producten, van platformen voor onze zakelijke klanten tot consumentenplatformen als Weerplaza.nl en de apps. De verschillende toepassingen vragen allemaal om unieke componenten, maar vragen aan de andere kant om eenduidigheid in de achtergrond. Een uitdaging!

Meer detail: van stad- naar straatniveau

Het vernieuwen van een kaart heeft veel omhanden als het in zoveel producten wordt gebruikt. Bij de ene toepassing moet de weersverwachting eruit ‘knallen’ en worden zonnetjes op de kaart geplot, bij een andere toepassing worden bewegende buien of animerende flitsen erop geprojecteerd. In zakelijke oplossingen wordt de kaart gethematiseerd met waarschuwingskleuren en iconen. De achtergrond moet voor alle facetten ‘werken’. Gedurende het proces en vele feedbackrondes met teamleden uit alle ‘hoeken’ zijn er antwoorden gevormd op vragen over kleurgebruik, hoeveel details je laat zien op welk zoomlevel, of er met transparantie gewerkt kan worden en nog veel meer.

“Eén van de grootste uitdagingen was om een balans te krijgen tussen wat goed werkt voor Nederland en minder dichtbevolkte gebieden.”

Collega Wouter aan het woord met betrekking tot de grootste uitdagingen gedurende het proces: “Eén van de grootste uitdagingen was om een balans te krijgen tussen wat goed werkt voor Nederland en minder dichtbevolkte gebieden. De kaart moet zo ‘clean’ mogelijk zijn en tegelijkertijd voldoende oriëntatie bieden, zodat de aspecten duidelijk weergegeven worden zonder teveel afleiding. Wat goed bleek te werken voor Nederland, was voor delen van de Verenigde Staten bijvoorbeeld ondermaats. Denk aan vanaf welk zoomlevel een bepaald type plaats weergegeven wordt.”  In de nieuwe opstelling is gekozen om bij een dieper zoomlevel te kiezen voor een volledig topografische kaart, indien de gebruiker uitzoomt en zo meer van de wereld in beeld krijgt is er een fysisch geografische laag in ‘gemengd’. Winst voor de gebruiker: veel meer detail waardoor de locatiebepaling veel nauwkeuriger is geworden.

Tenslotte zat er een uitdaging in het renderen van de kaart. Voorheen moest er een volledige tile-set gerenderd worden voordat er resultaat was, omdat dit onnodig veel tijd kost is er bij de nieuwe kaart gekozen voor een nieuwe manier van renderen. Bij de nieuwe kaart worden de tiles ‘on the fly’ (dynamisch) gerenderd op basis van style settings. Zo is het gemakkelijker geworden om aanpassingen te doen, te testen en in productie te nemen. “In de huidige opstelling is een aanpassing slechts een kleine moeite”, aldus Wouter.

Introductie op Weerplaza.nl en consumentenapps

Sinds eind september kunnen de eerste gebruikers al genieten van de nieuwe achtergrondkaart. Vragen van gebruikers zijn beantwoord. Meer details als rivieren, straten en reliëf zijn zichtbaar en daarnaast is er in de apps momenteel in te zoomen tot wel 5 levels dieper dan voorheen. De gebruiker krijgt niet langer een antwoord op de vraag of het gaat regenen in zijn / haar plaats, maar of het gaat regenen in de straat. Een sneak preview van de buienalert app op iOS:

Naast de Buienalert app, is ook de Onweeralarm app inmiddels voorzien van de nieuwe kaart. De meeste gebruikers zullen echter al kennis hebben gemaakt met de nieuwe regenradar op Weerplaza.nl. Bij het inzoomen op een plaats komen de details en de nieuwe kaart in beeld.