Als trouwe sponsor van het Nuon Solar Team is Weerplaza ook dit jaar als weerpartner betrokken bij hun deelname aan de Sasol Solar Challenge door Zuid-Afrika. Het team heeft ook dit jaar een reputatie hoog te houden, want de afgelopen twee edities in 2014 en 2016 ging het Nuon Solar Team als winnaar naar huis.

Sasol Solar Challenge

De race in Zuid-Afrika wordt iedere twee jaar (in de even jaren) gehouden als race tussen het traditionele, officieuze wereldkampioenschap in Australië dat tweejaarlijks in de oneven jaren wordt georganiseerd. Het Nuon Solar Team gebruikt de race in Zuid-Afrika om innovaties en kleine verbeteringen te testen in een racesituatie op hun bestaande zonneauto, die het jaar daarna in Australië kunnen worden ingebouwd in de nieuwe auto. Dat betekent hun auto Nuna9, de winnaar van het voorgaande kampioenschap in Australië, dit jaar is opgeknapt en voorzien is van de laatste technologische ontwikkelingen en ook een nieuwe naam heeft gekregen: Nuna9S.

De race in Zuid-Afrika kent een andere opzet dan de race in Australië: waarin Australië in zo kort mogelijke tijd een vaste afstand van Darwin naar Adelaide moet worden afgelegd, ligt in Zuid-Afrika het aantal dagen vast en moet juist het aantal afgelegde kilometers worden gemaximaliseerd. De race begint in Pretoria en gaat via acht etappes naar de finishplaats Stellenbosch. De etappes zijn ieder zo’n 200 tot 300 kilometer lang, maar dit aantal kilometers kan per dag worden vergroot door zogeheten loops te rijden van gemiddeld ongeveer 70 kilometer lang. Als een van de topauto’s is Nuna9S bij zonnig weer in staat om ongeveer 700 kilometer op een dag te rijden en dus bestaat een groot deel van de dag uit het rijden van loops. In Zuid-Afrika is de concurrentie doorgaans minder groot dan in Australië, waar alle topteams zich verzamelen, maar net als in de voorgaande editie is dit jaar het Japanse topteam van Tokai University ook aanwezig. Aangezien dit het enige team is dat het Nuon Solar Team ooit heeft weten te verslaan, is het veilig te stellen dat dit een geduchte concurrent is.

Nuna aan kop in wispelturige race

De race is afgelopen zaterdag 22 september van start gegaan en inmiddels is het wel duidelijk dat het een onvervalste tweestrijd gaat worden tussen het Nuon Solar Team en Tokai University. Tokai had gisteren nog een nipte voorsprong van één loop, maar die voorsprong is omgezet in enkele kilometers achterstand, aangezien het Nuon Solar Team gisteren een extra loop heeft gereden ten opzichte van Tokai, een loop die langer is dan de voorsprong van de Japanners. Uiteraard is de tweestrijd niet de enige spannende van de race dit jaar. Net als in voorgaande edities in Zuid-Afrika blijkt het weer een stuk wispelturiger dan het team van Australië gewend is. De eerste dagen had Nuna9S te maken met veel bewolking en regen: op dag één waaide het net opgezette tentenkamp ’s avonds zelfs weg tijdens een zware onweersbui. Gelukkig was het team op tijd om hun zonneauto in veiligheid te brengen, andere teams konden schade rapporteren aan hun wagen als gevolg van hagel. Ook dag vier van de race was qua omstandigheden niet ideaal: er stond een groot deel van de dag windkracht 5 à 6 met windstoten tot 70 km/h. De afgelopen twee dagen is het een stuk beter geweest, maar heeft het team te kampen met een aantal technische problemen. Vandaag krijgt het team opnieuw te maken met veel bewolking, regen en flinke windstoten – de strategen van het team hebben ook de laatste dagen tot de finish nog genoeg te doen.

Waarom de samenwerking met Weerplaza
essentieel is

Een belangrijk onderdeel van de race is het optimaliseren van de snelheid, zodat de auto nooit met een lege batterij komt te staan en de energie zo efficiënt mogelijk over de race wordt verspreid. Uiteraard is de belangrijkste speler in deze afstemming het weer en Weerplaza ondersteunt de strategen van het team met weersverwachtingen, specifiek voor zonnestraling en wind. Voor de race in Australië is er veel informatie beschikbaar van de Australische meteorologische dienst, maar in Zuid-Afrika is deze dienstverlening minder en dus heeft Weerplaza een eigen weermodel ingericht om het weer in meer detail te kunnen voorspellen. Gezien het geaccidenteerde terrein in Zuid-Afrika zijn de lokale verschillen in het weer aanzienlijk en dus komt de hoge resolutie van het Weerplaza weermodel goed van pas. Naast de weersverwachtingen levert Weerplaza ook satellietwaarnemingen, waarmee de verwachtingen op de dag nog kunnen worden bijgesteld. In de laatste race in Australië is de meerwaarde van deze satellietbeelden al gebleken, toen het team een aantal keren tijdens een verplichte stop precies tussen de wolken hun accu extra kon opladen met het zonnepaneel en zo hun voorsprong gestaag kon uitbreiden.

Met nog twee dagen te gaan ligt het Nuon Solar Team dus weer aan kop, maar dat betekent niet dat de race al gelopen is – in de laatste twee dagen kan er nog van alles gebeuren en dus blijft het ongemeen spannend. Weerplaza wenst het Nuon Solar Team heel veel succes de laatste dagen van de race met het verdedigen van de voorsprong!